Vigo Kristjanson, Kej Smits i Tijs van Lejven (©Reuters)
Vigo Kristjanson, Kej Smits i Tijs van Lejven (©Reuters)

Neobični junaci "korona EP": Fudbaler srušio olimpijskog šampiona, Holanđani zadivili rukometni svet

Vreme čitanja: 6min | čet. 27.01.22. | 08:20

Kej Smits, Tijs van Lejven, Vigo Kristjanson, neki su od rukometaša čije priče i zanimljivi životni putevi su obeležili šampionat Starog kontinenta u Mađarskoj i Slovačkoj

Potajno smo se nadali da bi ovo Evropsko prvenstvo mogli da obeleže rukometaši Srbije, ali je četa Tonija Đerone već posle prve faze završila takmičenje. Šampionat Starog kontinenta je ostao u senci trocifrenog broja zaraženih igrača virusom korona. Evropsko prvenstvo za rukometaše u Mađarskoj i Slovačkoj bio je pravi cirkus. Igrači su se menjali kao na traci, dolazili, odlazili u karantin, vraćali se... Selektori su bili na mukama, nije se znalo do par sati pre početka utakmica ko će na teren, ko je pozitivan, a ko negativan.

Završena je konačno grupna faza, poslednjih dana gledali smo neverovatno uzbudljive mečeve, velike preokrete, brojna iznenađenja. Na kraju, u polufinalu našli su se Danska, Francuska, Švedska i Španija. I da su sve selekcije igrale u najjačim sastavima, verovatno bismo gledali iste reprezentacije u borbi za odličja. Zanimljivo, sve četira učesnika završnice u Budimpešti su bila u polufinalu i prošle godine na Svetskom prvenstvu u Egiptu. Na Olimpijskim igrama u Tokiju prošlog leta, osim Francuza, Danaca i Španaca, među četiri najbolje ekipe nije bilo Šveđana, nego su upali Egipćani, kao najprijatnije iznenađenje.

Izabrane vesti

Rukometni poredak se nije menjao. Najjače rukometne sile su potvrdile dominaciju, ali ovo prvenstvo je iznedrilo neke tihe heroje. Rukomet se menja, napreduje, pojavljuju se nove sile, neke posrću kao što su Hrvatska, Slovenija ili Mađarska. Od selekcija bivše Jugoslavije prijatno je iznenadila Crna Gora, dok su apsolutni hit većim delom šampionata bili Islanđani i Holanđani.

Za Ribare se zna da su rukometna sila, doduše, dugo ih nema u evropskom i svetskom vrhu. Posle silaska sa scene generacije na čelu sa Olafurom Stefansonom, Gudđonom Valurom Sigurdsonom, Snorijem Gudđonsonom, Arnorom Atlasonom, Aleksanderom Petersonom, Ingimundorom Ingimundarsonom, koji su u Pekingu na Olimpijskim igama 2008. godine doneli Islandu jedinu medalju, srebro, usledio je pad. Na ovom prvenstvu, samo nesrećnim porazima od Hrvatske u finišu i preokretom Francuske protiv Danske, izabranici selektora Gudmundora Gudmundsona nisu u borbi za medalje.

Petak, 18.00: (6,75) Španija (12,0) Danska (1,15)

Koliko je rukomet u krvi ove male zemlje koja ima samo 370.000 stanovnika, od kojih dve trećine živi u glavnom gradu Rejkjaviku, najmanje naseljene države u Evropi, smeštene u severnom Atlantskom okeanu, govori neobična sudbina Viga Kristjansona.

Kada je Islanđane desetkovala korona, kada su Aron Palmarson i još nekoliko vedeta ove selekcije morali u petodnevni karantin, na scenu je stupio rukometaš Lajpciga, nekada Veclara i Štutgarta u najjačem prvenstvu na svetu, Bundesligi. On je postigao čak devet golova u ubedljivoj, senzacionalnoj pobedi Islanda protiv olimpijskog šampiona Francuske sa 29:21. Ništa to ne bi bilo neobično da Kristjanson nije bio profesionalni fudbaler do 20. godine.

Ovaj desni bek je bio mladi fudbalski reprezentativac ove zemlje, do 17 i 19 godina. Nosio je dres Breidablika i u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2013. godine, a onda je rešio da kaže zbogom najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Prešao je na rukomet, igrao je za domaći klub Grotu, danski Randers i austrijski Vest Vien, da bi onda karijeru nastavio u Nemačkoj.

Petak, 20.30: (1,55) Francuska (8,50) Švedska (2,95)

Druga selekcija koja je zadivila rukometni svet na ovom Evropskom prvenstvu je Holandija. Znali smo za Lale imaju sjajne rukometašice. Čuli smo za Luis Abing, Estevanu Polman, ranije Nike Grot... Holanđanke su pre tri godine u japanskom Kumamotu bile svetske šampionke. Odakle se sad pojaviše rukometaši?

Napravili su Lale bum na Evropskom prvenstvu, ali daleko od toga da u selekciji igraju anonimusi. Oni koji slabije prate rukomet, verovatno je začudio podatak da dvojica najboljih igrača reprezentacije koju vodi Islanđanin Erlinger Ričardson su rukometaši velikih klubova, Pari Sen Žermena i Magdeburga. Posebno je interesantan omaleni, 172 centimetara visok, srednji bek Parižana Luk Stejns, saigrač Nikole Karabatića i Mikela Hansena u jednom od najbogatijih klubova sveta.

Luk Stejns pokušava da prođe pored Srne i Martinovića (©Reuters)Luk Stejns pokušava da prođe pored Srne i Martinovića (©Reuters)

On odstupa od savremenih rukometaša jakih kao stena, visokih i više od dva metra. Omalenom Lali ne smeta da, kao nekada Talant Dujšebajev i Ljubomir Vranješ, prolazi kao šilo pored protivničkih odbrana. Brzina i tranzicija je bila snaga Holanđana na ovom šampionatu. Ko je ušao u njihov ritam, loše se proveo. Eliminisali su u grupnoj fazi Mađarsku i Portugaliju, favorite u Grupi B, pobedili Crnu Goru u drugoj rundi i na kraju odigrali nerešeno sa rukometnom supersilom, Hrvatskom.

Još jedan Holanđanin je eksplodirao na ovom EP. U pitanju je desni bek Magdeburga, lidera Bundeslige, Kej Smits. Dok se nije zarazio virusom korona, bio je najefikasniji igrač šampionata. Zasenio je jednog Mikela Hansena i Sandera Sagosena, zvezde svetskog rukometa. Na pet mečeva je postigao čak 43 gola. Nije igrao na poslednje dve utakmice protiv Hrvatske i Danske. Dobro su ga zapamtili Crnogorci kojima je dao devet pogodaka i posebno domaćini Mađari na startu kada im je 11 puta zatresao mrežu. Pucao je kao iz topa, slao projektile koji su bili neodbranjivi za Roland Miklera, čuvara mreže Mađarske.

Ovaj levoruki bombarder ima tek 24 godina. Prošao je sito i rešeto dok nije stigao u redove nekadašnjeg šampiona Evrope i tima koji ove sezone preti da pomrsi račune u Nemačkoj gigantima s Baltika, Kilu i Flenzburgu. Počeo je karijeru u Limburg Lajonsima u otadbžinu, a onda se okušao u nemačkom drugoligašu Vilhelmshvaneru, da bi karijeru gradio u Danskoj, tri godine je bilo član Holstebra, timu u kojem je igrao i najbolji srpski rukometaš Petar Nenadić. Drugu sezonu je član Magdeburga, svetskog šampiona, pobednika Supergloba krajem prošle godine. Nije preterano visok, samo 185 centimetara, ali ima top u ruci. Još će svet da čuje za njega.

Lale su u drugom krugu u Budimpešti imali dosta problema sa zaraženim igračima, pa su morali da zovu nove rukometaše. Kada su ostale bez golmana, u pomoć je stigao nepoznati Tijs van Lejven. Rukomet mu je hobi, brani u susednoj Belgiji, a inače je medicinski dizajner implantanata lobanje. U slobodno vreme se bavi i rukometom.

Njegova priča obišla je svet.

"U petak ujutro sam bio na poslu kada su me zvali iz reprezentacije i pitali da li sam slobodan? Dolazio je vikend. Pokupio sam odmah stvari, pre svega laptop, jer sam još morao nešto da obavim za firmu tokom putovanja, a i kada sam došao u Budimpeštu“, objasnio je 35-godišnji golman Holandije.

Epilog – Lejven je imao čak 14 odbrana protiv Crne Gore i bio junak pobede Lala (34:30). Inače, Holandija nije bila poznata kao zemlja rukometaša dosad, ali poslednjh godina se ulaže dosta u ovaj sport. Klubovi su na amaterskom nivou, ali u ovoj državi Beneluksa postoje brojne škole rukometa. Najveći talenti dolaze u Nacionalni centar u Papendalu gde treniraju sve sportske zvezde Holandije.

Od ostalih igrača, vredi pomenuti i mladog hrvatskog beka, igrača poljske Visle Tina Lučina, koji je eksplodirao na ovom Evropskom prvenstvu i pokazao da Kauboji ne moraju da brinu za budućnost iako su na ovom šampionatu bili daleko od borbe za medalje.

----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuEHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara